Abicana 

 

eMail: aquila_grande@yahoo.no

 

  Tilbake til hovedmeny

/

Nyttige produkter - kosmetikk, hudpleie sportsutstyr og mer - nede på denne siden

Om rosacea eller Acne rosacea

 

OM AKNE, UREN HUS, HUDORMER OG KVISER
 

Den følgende informasjonen er om den vanlige hudsykdommen Acne Vulgaris som vanligvis bare kalles akne eller uren hud. Acne er egentlig en mer omfattende betegnelse som også omfatter andre hudsykdommer med mange av de samme symptomene, for eksempel Acne rosacea.

Akne gir en kombinasjon av fet hud, vite og svarte propper i porene (komedoner), kviser, betennelse og arrdannelse. Akne angriper mest unge mennesker i alderen 14-25, men også av og til eldre personer, for eksempel kvinner i overgangsalderen. De fleste tenåringer får kviser, noen bare litt, men hos andre kan det utvikle seg til en alvorlig hudlidelse med store kosmetiske følger. En møter ofte uttrykket uren hud.

Uttrykket brukes ofte istedenfor ordet akne, men har gjerne et mer generell betydning slik at det også omfatter hud som er fet og med tilstoppede porer som enda ikke har utviklet typisk akne.

 

HUDENS ANATOMI

For å forstå akneprosessen, må en vite litt om hudens anatomi og fysiologi.

Det ytre laget, kalt overhuden, består av epitelceller hvorav de ytterste er forhornet. Laget under, lærhuden, består av bindevevsceller og fibrer, samt inneholder nerver og blodårer. Det innerste laget, underguden, består mest av fettceller, men også her er det bindevesceller, blodårer og nerver.

Huden har trange porer som strekker seg fra overflaten nedover til toppen av underhuden, kalt follikler. Et hår går fra en vekstsone i bunnen av poren opp til overflaten. Rundt håret i lærhuden er det små kjertler som kalles talgkjertler. Disse produserer talg (sebum) som kommer ut gjennom poreåpningen og som smører og beskytter hårene og huden.

 

PROSESSENE I HUDEN VED AKNE

Akne starter ved at talgkjertlene øker produksjonen av talg. Dette forårsaker til å begynne med bare fet hud. Etter hvert blander talgen seg med døde forhornede celler i poreåpningene. Denne blandingen reagerer kjemisk slik at det dennes en hard propp, en komedon, som avstenger poreåpningen. Komedeonene kan være hvite eller mørke.

Så fylles den lukkede poren med sebum og sveller. Den svellede poren blir så infektert med bakterier. Bakteriene og innholdet som er lukket forårsaker betennelse i vevet rundt poren og det den svellede poren fylles med verk. Det er nå dannet en kvise. Til slutt sprekker kvisen og innholdet tømmes ut. Området leges, men det kan etterlate et arr. Noen ganger går betennelsen dypt utover og nedover i vevet rundt kvisen og forårsaker store ødeleggelser. Da kan svært stygge og permanente arr oppstå. Typisk vil en angrepet person ha porer i all de beskrevne stadiene på en gang.

 

ÅRSAKENE TIL AKNE OG KVISER

Øket hormonproduksjon i puberteten stimulerer øket sebumproduksjon og dette er en del av årsaken til akne. Mannlig kjønnshormon (testosteron) ser ut til å bety mest.  Også jenter produserer mer testosteron i puberteten. Også i øvrige perioder, for eskempel for damer i overgangsalderen, kan forandret hormonproduksjon gi akne.

Siden alle tenåringer ikke får akne i like stor grad, kan ikke øket hormonproduksjon være hele årsaken. Porene til enkelte personer må av en eller annen grunn reagere med mer sebumproduksjon enn de til øvrige, eller sebumet må av en grunn lettere hardne til og lage propper.

Kostholdsfaktorer som å spise for mye fett, for mye sukker eller gal type fett kan forverre akne hos enkelte personer. Mangel på vitaminer og essensielle fettsyrer bidrar kanskje også til øket aknetilbøylighet.

Det er en vanlig oppfating at konsum av store mengder gatekjøkkenmat, snop, godterier og brus fører til akne, men mange eksperter benekter at dette er tilfelle. Antakelig er dette tilfelle, men det er vanskelig å lage statistikk på dette årsaksforholdet fordi mye av det som regnes som normal norsk kost faktisk ikke er noe bedre enn snop og gatekjøkkenmat. Statistikken vil ofte komme til å sammenligne mennesker som spiser mye såkalt søppelmat med folk som spiser normal tradisjonell norsk mat som ofte ikke er noe bedre enn søppelmaten. For eksempel såkalte mors kjøttkaker og fiskeboller med dertil hørende saus  tilsatt store mengder margarin og spist sammen med poteter og fint brød er nødvendigvis ikke bedre enn gatekjøkkenmat.

Dårlig fordøyelse, lat tykktarm og forstoppelse forverrer akne hos enkelte mennesker, antagelig på grunn av giftstoffer produsert i tarmen. En lat tykktarm kan forårsakes av kostholdsmangler, slik som mangel på fibre.

Overdreven vasking og bruk av sterk såpe forverrer akne og ikke bedrer tilstanden som mange tror. Frottering, skraping og klemming av huden kan også forverre akne.

Her er noen andre faktorer som kan bidra til at akne oppstår eller forverres:

- Stress.

- Enkelte prevensjonspiller.

- Forurensing i hjemmet eller i miljøet.

- Enkelte kjemikalier, for eksempel klor, øvrige halogener og produkter som inneholder disse.

- Fuktige omgivelser.

- Visse midler mot depresjon.

- Testosteron og øvrige anabole steroider brukt ved kroppsbygging.

- Enkelte typer fet kosmetikk. Noen av disse kan bidra til tilstopping av porer. Sansynligvis er kosmetikk inneholdende flerumettede fettsyrer verst i så måte, mens kosmetikk som inneholder mettet fett, mettede oljer eller enumettet fett ikke har denne tendensen. Dette skyldes at flerumettet fett eller oljer lett oksyderes (harskner) og derved stivner.

- Visse produkter for å hindre kroppslukt.

- Kvinner kan få forverret akne 2-7 dager før menstruasjonen.

 

HVA DU SELV KAN GJØRE FOR Å HINDRE ELLER BEHANDLE AKNE

Noen ganger er akne så alvorlig at spesiell behanding er nødvendig, og noen ganger krever årsaken til akne spesiell behandling. Du kan imidlertid også selv gjøre mye for å bedre tilstanden. Her er noen råd for å forebygge og bli kvitt akne:

1. Noen kostholdsråd som kan hjelpe:

- Ikke konsumer svært meget fett.

- Fettet du likevel konsumerer bør være naturlige oljer. Olivenolje og rapsolje er ideelle, men bruk andre oljetyper også som linfrøolje, valnøttolje, solsikkeolje og soyaolje. Bruk imidlertid ikke bare soyaolje som mange har for vane. Dette vil gi deg for mye av visse fettsyrer og for mange av andre.

- Spis mye fisk, sjømat og ikke så mye rødt kjøtt.

- Spis mat med et høyt fiberinnhold siden dette regulerer fordøyelsen, som grønnsaker, frukt, produkter av fullkorn og grovt brød.

 

2. Her er visse ting du bør unngå eller passe på.

- Bruk ikke kosmetikk som lett harskner og derved stivner eller som har en tung konsistens slik at den er vanskelig å vaske av.

Det er ikke lett å gi enkle og entydige regler for hvilken kosmetikk som er best. Imidlertid vil kosmetikk som inneholder enumettet fett fra olivenolje og lignende kilder og kosmetikk som inneholder den lettflytende mettede oljen squalan (NB ikke squalen) være gunstige.

- Bruk ikke store mengder irriterende antiperspiranter.

- Ikke vask huden med sterke såper eller rensemidler som tører ut huden og tar vekk al den naturlige oljeproduksjonen i huden din.

- Hvis du driver med kroppsbygging, ikke bruk testosteron eller anabole steroider.

- Bruk klær som lar luft komme til huden din sli at fuktighet ikke oppsamles på hudoverflaten.

- Sol er bra for huden din i moderate mengder, ikke skadelig som mange tror , men unngå å bli solbrent.

 

3. Bruk spesiell rensemelk

Du kan rense huden din med mildeprodukter spesielt laget for å oppløse pluggene i porene og til å gjøre omgivelsene i huden uvennlig for bakterier som forårsaker infeksjon. Noen av disse produktene skal bare brukes til å vaske huden med en eller flere ganger om dagen, mens andre skal være på om natten og vaskes vekk om morgenen.

Salisylsyre, tetreolje eller ekstrakt av urten solhatt (echinacea) er meget brukte ingredienser i disse produktene.  Disse ingrediensene oppløser komedonene, virker drepende på skadelige bakterier og stimulerer hudens egne renseprosesser.

 

4. Bruk av geler eller kremer til å bekjempe akne.

Etter å ha renset huden kan du bruke en gel eller krem med naturlige ingredienser for ytterligere effekt. En bør velge et produkt som ikke bare virker mot akne, men som også har andre nyttige virkninger. Slike geler eller kremer gjør følgende:

- Hjelper til å holde huden myk og elastisk.

- Beskytter huden mot omgivelsene. Noen inneholder solbeskyttelse.

- Forstsetter oppløsningen av komedonene.

- Lindrer betennelse.

- Lager et hudmiljø som er fiendtlig mot bakteriene som lager infeksjon ved akne.

- Stimulerer hudens egne renseprosesser.

- Stimulerer tilhelning av skade etter akne.

- Lager et isolerende loag mellom huden og eventuell kosmetikk.

Disse de rensende og bakteriehemmende effektene utøves ofte ved hjelp av naturlige planeoljer i produktet som lett absorbere i overhuden, slik som tetreolje, nypeolje, grapefruktfrøekstrakt,  lavendelolje og olivenolje.

Ingredienser brukt til å lindre betennelse og stimulere tilhelning kan være: Aloe vera-ekstrakt, Viola tricolor-ekstrakt, nypeolje, vitamin E og vitamin A.

Noen produkter inneholder også visse kunstige stoffer som bensoylperokyd for å drepe bakterier og oppløse komedoner.

 

5. Supplementer mot akne som skal tas gjennom munnen.

Formålet er ofte det samme som formålet til geler og kremer, men slike supplementer er ment til å påvirke hudens fysiologi på en mer dyptgripende måte. Formålet er:

- Å gjøre sebumet mer flytende slik at det ikke hardner til så lett.

- Å stimulere hudens egne renselsesprosesser

- Å stimulere gjenvekst og tilhelning av skader.

- Å gi huden de næringsstoffene den trenger for å tilhele og gjenoppbygge seg.

Ingredienser ofte brukt i slike midler for å stimulere renselse og tilhelning er: Vitamin A, C, B1, B3, B6, C, D, E, folsyre, betakaroten, bioflavonider, magnesium, kobber sink, selen, grønnteakstrakt, metylsulfonylmetan, gum guggul-ekstrakt.

Ingredienser som brukes i i disse produktene for å nære huden med byggematerialer er forskjellige naturlige oljesorter og lecitin.


 

Noen interessante produkter

Finn en god hotellplass til en rimelig pris - Gjennom denne tjenesten kan du søke etter hotellplass i 235000 hoteller fordelt på 225 land og finne det rimligste hotellrommet som sarer til den kvaliteten og servicenivåetdu du ønsker, og så kan du bestille hotellplass Tjenesten har også prisgaranti slik at du kun betaler den prisen du har booket for.

Find the best hotel dealStrawberryNET.com - Kvalitets-kosmetikk for reduserte priser - I denne nettbutikken kan du bestille alle kosmetikkvarer fra alle ledende produsenter i verden. Forsendesle over hele verden. Frakt inkludert i prisen. Noen få eksempler på produsenter i lageret: Anna Sui, Biotherm , Borghese , Bvlgari , Carita , Cellex-C, Chanel, Christian Dior , Clarins, Clinique, Darphin , Decleor , Dermalogica , Estee Lauder , Guerlain, Guinot.Internasjonal nettbutikk med alle typer kroppsbyggingstilskudd og naturnedisin med skandinaviskspråklig avdeling - I denne nettbutikken vil du finne enhver type tilskudd som du ikke kan finne her hjemme. Hvis du skal ha større kvantitet av en vare kan det også bli billigere å bestille herfra fremfor å kjøpe det i en norsk forretning.Naturprodukter for å bedre helsen, motvirke aldringssymtomer og bedre sexlivet - Her finner du kvalitetsprodukter for å stimulere erotisk velbehag og for å hjelpe mot problemer innen sex-livet. Her er også produkter for å motvirke og slå tilbake aldringssympromer i huden og hele kroppen. Du finner også naturlige medisiner for vanlige problemer i hjerte- og karsystemet, fordøyelsesapparatet, ledd, skjellettet og musklene. Her er produkter for å gi bedre generell helse i huden og produkter mot spesifikke problemer i hud og hår som kviser, rosasea, eksem, rynker aldersflekker og solskader

Venligst gå her for å se på kvalitetsproduktene innen helse og anti-aldring
Flere produkter - amerikanske nettbutikker

 

 

Opp til toppen

 

 

Om rosacea eller Acne rosacea

 

Rosacea gir utvidede blodårer og betennelser i huden. Huden er ofte også infisert av bakterier. Oftest ansiktet blir angrepet og særlig konvekse flater av ansiktet. Noen ganger også øynene eller andre kroppsdeler er berørt. Rosacea kan begynne tidlig, men kraftige symptomer inntrer oftest først når en er middelaldrende eller eldre.

 

Hva symptomene på rosacea

De primære symptomene på rosacea er følgende. Alle symptomer behøver ikke være til stede alltid.
 

- Vedvarende rødhet i huden. Denne kan bli bedre eller verre med jevne mellomrom.
- Rødme som kommer og forsvinner med jevne mellomrom.
- Telangiectasia - Dette er en tydelig strukturell utvidelse av små blodkar i et område.
- Papler - Små bobleformede flekker fylt med væske, ofte i grupper.
- Hudområder med rosaseasymptomene infiseres lett, og infeksjonen forverres symptomene.
- Pustler eller kviser - Noen ganger kan infeksjon gjøre at papler utvikle seg til virkelige kviser. Men hvis kviser vises i hårsekker fylt med talg (komedoner),er de et symptom på akne vulgaris, og ikke rosacea. Kviser forårsaket av akne vulgaris og rosacea kan eksistere sammen.
 

Rosacea innebærer også andre symptomer som er forårsaket av de primære symptomene, eller komme senere enn de primære.
 

- Brennendw eller stikkende smerter.
- Placks - opphøyde røde områder
- Avskalling, ofte assosiert med svie eller smerte
- Tørr hud, ofte før avskalling.
- Hovebhet, ofte i områder som allerede har vært røde i noen tid
- Symptomer fra øynene som: rødhet, kløe, svie, hornhinneskade
- Fortykkelse av huden, eller klumper i huden
- Oppsvulmede hårsekker
- Rosacea andre steder enn i  ansiktetHva skyldes rosacea

Årsaken er ikke kjente, men noen personer synes å arve tendensen til å utvikle rosacea. Folk som rødmer veldig ofte synes å utvikle rosacea lettere. Rosacea kan derfor være forårsaket av blodårer som utvider seg for lett ved stimulering, og til slutt bli permanent utvidet.


Følgende typer stimulering kan føre til forverring av rosacea symptomer: varme, varme bad, anstrengende mosjon, sol, vind, svært kalde temperaturer, varm eller krydret mat og drikke, alkoholforbruk, overgangsalder, emosjonelt stress, langvarig bruk av legemidler med steroider på huden.HVORDAN kan rosacea behandles

Tradisjonell medisin har ingen behandling for den grunnleggende prosesser ved rosacea, slik som rødhet og blodkarutvidelse.
 

Laserbehandling kan brukes til å bortta utvidede blodårer eller huduregelmessigheter ved rosacea. Laserlyset varmer og ødelegger de utvidede blodårer.
 

Når infeksjonen er en del av sykdommen, og papler og pustler oppstår, behandles rosacea med antibiotika, vanligvis påføres direkte på huden, for eksempel metronidazol. Oral behandling kan også brukes av alvorlige rosacea, for eksempel med: Tetracyclin, minocyclin, erytromycin og doxycycline.
 

Av kvise formasjoner kan en også bruke  hudrensemidler på samme måte som ved vanlig akne.
 

På markedet kan du finne flere alternative legemidler, for eksempel kremer, til å behandle rosacea. Disse inneholder ofte naturlige oljer, urte ekstrakter, vitaminer, mineraler og anti-oksidanter som lindre betennelser og stimulere huden helbredelse. De kan også inneholde mildt antiseptiske midler til behandling av bakteriell infeksjon.
 

Opp til toppen