Abicana 

 

eMail: aquila_grande@yahoo.no

 

  Tilbake til hovedmeny

Forebyggende helseprodukter og øvrig interessant

 

Hvordan forebygge koronar hjertesykdom og hjerteinfarkt


Det første stadiet i koronær hjertesykdom er  gjerne en forsnevring av blodårene i hjertet på grunn av avleiringer, såkalt aterosklerose.  Denne opptrer gjerne sammen med en tilsvarende forsnevring  i øvrige deler av blodomløpet.  Dette kan så i neste omgang føre til dårlig hjertefunksjon og hjerteinfarkt hvis en blodåre tettes helt til.

Koronar hjertesykdom og hjerteattakk kan for en stor del forebygges med livsstilstiltak.  For å forstå hvorfor slike tiltak virker, er det nyttig først å se litt på årsakene til koronar hjertesykdom.

 

DEN DIREKTE ÅRSAKEN TIL HJERTESYKDOM

Hjertesykdom forårsakes direkte av disse misforholdene:

- Høyt blodtrykk over lengre tid.
- Høyt kolesterolnivå.
- Overvekt.
- Sukkersyke.
- Høyt nivå av aminosyren homocystein.
- Høyt innhold av lavtetthets-lipoprotein (LDL) og lavt innhold av høytetthets-lipoprotein i blodet.  Lipoproteiner er en kombinasjon av protein og fettsubstanser.
- Betennelsestilstander i blodårene.
- Høy alder.
- Arvede tendenser for høyt kolesterolnivå og hjertesykdom.
- Menn har en noe større sjanse til å få hjertesykdom en kvinner.

Disse faktorene sammenhenger på kompliserte måter og forårsaker og forsterker hverandre. Den opprinnelige årsaken til mange av disse faktorene og derved hjertesykdom er livsstilsfaktorer som:

- For høyt konsum av fett, kolesterol og sukker.
- Konsum av feil type fett.
- Mangel på fiber, vitaminer, mineraler, antioksydaner i kosten og øvrige kostmangler.
- Stress på arbeidet og på hjemmebane.
- Røyking og øvrig bruk av tobakk.
- Overkonsum av alkohol.
- Mangel på mosjon.

 Livsstilstiltak vil derfor være den viktigste metoden til å forebygge hjertesykdom og faktisk også til å bedre helsen i hjerte og blodsirkulasjonen.

 

GENERELLE KOSTHOLDSRÅD

Et kosthold som har til formål å forebygge hjertesykdom er generelt det samme som det som kan forebygge øvrige sykdommer.

- Unngå eller reduser mengden av mat som er industrielt bearbeidet, kunstig forandret eller sterkt stekt.

- Spis fisk minst hver annen dag. Spis også sjømat og fjærkre.

- Spis ikke mye rødt kjøtt.

- Spis 5 frukter eller grønnsaker hver dag minst på størrelse med et vanlig eple eller gulrot. De skal være rå eller forsiktig kokt slik at næringsstoffene ikke vaskes ut.

- Spis fullkornsprodukter som for eksempel fullkornbrød, og andre karbohydratkilder som erter, bønner og poteter.

- Konsumer bare en moderat mengde fett. Skjær vekk synlig fett fra kjøtt. Reduser mengden du spiser av fete pølser og lignende. Ikke tilsett maten store mengder oljer, smør eller margarin.

- Spis bare moderate mengder av kolesterolrike produkter som egg og rogn.

- Ideelt bør mesteparten av fettet du konsumerer være enumettet. Du trenger også noe flerumettet fett av typene omega-3 og omega-6, men ikke for mye av omega-6-fett. Mettet fett bør konsumeres kun i moderate mengder.

- For å få en riktig fettballanse, bør du konsumere noe fra hver av disse 3 gruppene: 1 - oliven, olivenolje, rapsolje og mandler som gir enumettet fett. 2 -  fet fisk, sjømat, tran og linføolje som gir omega-3-fett.  3 - solsikke, solsikkeolje, nøtter, maisolje og soyaolje som gir omega-6-fett.

- Ungå imidlertid å bruke store mengder soyaolje og maisolje siden dette vil gi deg for mye omega-6-fett.

- Bruk bare en svært begrenset mengde av fett fra kilder som smør, kokosnøtter og palmeolje for å unngå å få for mye mettet  fett.

- Unngå helt å konsumere fett som er kjemisk forandret og omgjort til såkalt transfett. Denne fettypen finnes ofte i margarin, kaker, snacks, gatekjøkkenmat og ferdigmat.

- Konsumer bare en moderat mengde sukker, raffinert mel eller rafinerte kornprodukter.

Konsumer bare en moderat mengde beroligende eller stimulerende midler som koffein og alkohol.

- Du må imidlertid passe på å konsumere mer salt i varmt vær og ved store fysiske anstrengelser.

 

KOSTTILSKUDD FOR Å FOREBYGGE HJERTESYKDOM

Erfaring tyder på at visse typer kosttilskudd kan hjelpe til å forebygge hjertesykdom eller hjelpe til å drive tilbake allerede manifesterte hjerteproblemer. Disse er:

- Tilskudd av omega-3-fett og da spesielt omega-3-fett utvunnet av marine kilder. Disse inneholder de gunstige fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). Et gram av hver av disse fettsyrene kan tas som supplement til kosten. Høyere mengder bør kun tas under spesiell medisinsk kontroll ettersom høyere mengder kan skape blødningstendenser og kan nedsette immunforsvaret. Det finnes tran med anriking av disse fettsyrene på markedet og øvrige tilskuddsprodukter av disse.

- Et tilskudd av vitamin C antas av mangte å hjelpe til med å hindre hjertesykdom, men nyere forskningsresultater har ikke klart å påvise dette.

 - Vitamin B6 (pyridoxin), folsyre eller folat, vitamin B12 og vitamin B3 (riboflavin) ser ut til å forebygge oppbygging av aminosyremengden homocystein i blodet og derved bidra til å forebygge hjertesykdom.

- Sjokolade i rimelige mengder ser ut til å forebygge hjertesykdom og bedre sjansene for tilfriskning hos personer som allerede har fått en hjertesykdom eller et hjerteattakk. iitt daglig sjokolade ser ut til å minske dødsrisikoen etter et hjerteattakk. En bør imidlertid sørge for å spise mager (som regel mørk) sjokolade og sjokolade som inneholder fett av naturlig ikke kjemisk forandret type.

 

KVITT DEG MED OVERVEKT

Livsstilstiltakene allerede opplistet ovenfor vil også hjelpe deg til å gå ned i vekt. Hvis disse tiltakene ikke er nokk, bør du redusere overvekten med et mer spesifikt slankeprogram. Du bør velge et program som baserer seg på en filosofi med et moderat fettforbruk. Visse slankeprogrammer har en filosofi basert på et høyere fettforbruk og lavere forbruk av karbohydrater, og disse er antakelig ikke de beste til å redusere farene for hjertesykdom med.

 

TRENING, MOSJON OG AVSTRESSING

Du bør sørge for aktiv trening minst en halv time hver annen dag. Kondisjonstrening som hurtig gange, jogging, sykling eller svømming er best til å redusere risikoen for hjertesykdom. Muskelbyggingsøvelser vil gi en tilleggsnytte, og spesielt øvelser for å øke muskelmassen i beina.

Det å stresse ned kan hjelpe til å forebygge hjertesykdom. Hvis en har et stressende liv på arbeidet og i privatlivet, bør en rett og slett moderere timeplanen sin. En bør også sørge for å legge inn hvilepauser der en tar seg tid til mer avslappende aktiviteter eller til full hvile. Meditasjon er en god avstressingsmetode.  En bør sørge for nokk søvn hver natt og helst komme i søvn før klokka 12 for å få med seg den tida på natta der søvnen er mest effektiv.

 

SLUTT Å RØYKE

Hvis du røyker, vil det å slutte med denne vanen være det beste tiltaket for å redusere sjansene for hjertesykdom.

 

KONTROLLER BLODTRYKKET

Å få ned et høyt blodtrykke er viktig for å forebygge hjertesykdom. Tiltakene nevnt ovenfor vil hjelpe også mot høyt blodtrykk. Hvis disse ikke er nokk, bør mer spesifikk behandling settes i gang.

 

KONTROLLER DIABETES

Hvis du lider av diabetes type 1, vil en god kontroll av sykdommen med insulin til rett tid og i rett mengde være et viktig tiltak for å unngå hjertesykdom.

Mange mennesker over 50 år, og et økende antall helt unge mennesker har diabetes type 2 på grunn av livsstilen. Denne sykdommen gir ikke nødvendigvis drammatiske symptomer, men den øker sjansene for å få alvorlige hjerteproblemer, og mange har sykdommen uten å vite det.

Sykdommen kan forebygges med livsstilstiltakene nevnt ovenfor. Hvis en allerede har sykdommen, er lignende men mer rigorøse livsstilstiltak den viktigste behandlingen. Noen ganger må en også bruke medisiner for å få ned blodsukkerinnholdet. Mennesker som ikke føler seg vel bør finne ut om de kanskje lider av diabetes type 1 eller 2.

 

BRUK AV ACETYLSALISYLSYRE

Lave doser av acetylsalisylsyre hjelper til med å forebygge hjertesykdom for folk som allerede har dette. Dette tiltaket øker imidlertid blødningstendensene og bør ikke brukes uten jevnlig medisinsk overvåkning. For en person med lavere risiko for hjertesykdom, skaper antakelig tiltaket større risiki enn ulemper.

 

ANGÅENDE KOLESTEROL OG LIPIDDEBATTEN

Alemnt akseptert viten er at kroppens kolesterolnivå har betydning for risikoen for hjertesykdom. Jo høyere kolesterolnivå en har i blodet, jo høyere er sjansen for å få hjertesykdom.

Det samme gjelder nivået av andre fettaktige stoffer i blodet - såkalte lipider.

Det har også betydning hvordan lipidene og kolesterolet fraktes. Disse fraktes nemlig bundet til protein og danner komplekser kalt høytetthetslipoprotein (HDL) og lavtetthetslipoprotein (LDL). Fet viser seg at HDL har en tendens til å levere fettaktige stoffer inn i åreveggene, mens HDL har en tendens til å ta fettaktige stoffer bort fra åreveggene.

Jo høyere nivå av LDL i forhold til HDL, jo større er sjansene for hjertesykdom.

Jo mer mettet fett en konsumerer og jo mer kolesteroleen konsumerer, jo høyere tenderer kolesterolnivået og lipidnivået å være. Fete melkeprodukter, fett rødt kjøtt og kokosfett/palmeolje inneholder mye mettet fett. Egg og rogn inneholder mye kolesterol, men samtidig lite mettet fett og har også et høyt innhold av sunne fettsyrer.

Nå er ikke alle eksperter enige om kolesterolets skadevirkning. Noen mener at selve kolesterolet er uskyldig, og at høyt kolesterolnivå bare samfaller med høyt generelt lipidnivå.

Kanskje bør en ikke være så voldsomt fanatisk med å holde lavt konsum av egg og rogn hvis en ikke samtidig konsumerer mye fete melkeprodukter og fett rødt kjøtt.

 

OM HOMOCYSTEIN

Homocystein er en aminosyre som fungerer som nødvendig byggestoff og virkestoff i kroppen og finnes normslt i blodet i en konsentrasjon på 15 mikromol per liter.

Et unromalt høyt nivå av homocystein gir økt risiko for hjertesykdom og karlidelser. Homocystein øker også mengden LDL og øker blodets levringstendens.

Hvis en får for lite folat (vitamin B9), pyridoxin (vitamin B6) og cyancobalamin (vitamin B12) økes sjansen for økt homocysteinnivå og en får økt hjertesykdomstendens.

Et generelt sunt kosthold med nok naturlige vitaminer vil derfor minske denne risikokomponenten og et eventuelt b-vitamintilskudd kan også være nyttig.

 

OM RESVERATROL

Folk i Frankrike og øvrige middelhavsland har lavere risiko for hjertesykdom og okså kreft, selv om de skulle være overvektige eller ha høyt kolesterol.

Noe av årsaken til dette kan være at de i disse landene konsumerer mye rødvin og frukter som inneholder mye av stofet resveratrol.

Resveratrol nedsetter koagulasjon av blod i årene. Resveretrol beskytter mot skade fremkalt av osydanter. Resveratrol kan muligens også stimulere regenerasjon og utvikling av nerveceller.

Et kosthold med høyt innhold av resveratrol ser derfor ut til å beskytte mot hjerte- og karsykdom, motvirke kreft og virke generelt foryngende. En får mye reveratrol ved å konsumere rødvin, friske druer, annen frisk bærfrukt.

 


 

Noen interessante produkter

Finn en god hotellplass til en rimelig pris - Gjennom denne tjenesten kan du søke etter hotellplass i 235000 hoteller fordelt på 225 land og finne det rimligste hotellrommet som sarer til den kvaliteten og servicenivåetdu du ønsker, og så kan du bestille hotellplass Tjenesten har også prisgaranti slik at du kun betaler den prisen du har booket for.

Find the best hotel dealStrawberryNET.com - Kvalitets-kosmetikk for reduserte priser - I denne nettbutikken kan du bestille alle kosmetikkvarer fra alle ledende produsenter i verden. Forsendesle over hele verden. Frakt inkludert i prisen. Noen få eksempler på produsenter i lageret: Anna Sui, Biotherm , Borghese , Bvlgari , Carita , Cellex-C, Chanel, Christian Dior , Clarins, Clinique, Darphin , Decleor , Dermalogica , Estee Lauder , Guerlain, Guinot.Internasjonal nettbutikk med alle typer kroppsbyggingstilskudd og naturnedisin med skandinaviskspråklig avdeling - I denne nettbutikken vil du finne enhver type tilskudd som du ikke kan finne her hjemme. Hvis du skal ha større kvantitet av en vare kan det også bli billigere å bestille herfra fremfor å kjøpe det i en norsk forretning.Naturprodukter for å bedre helsen, motvirke aldringssymtomer og bedre sexlivet - Her finner du kvalitetsprodukter for å stimulere erotisk velbehag og for å hjelpe mot problemer innen sex-livet. Her er også produkter for å motvirke og slå tilbake aldringssympromer i huden og hele kroppen. Du finner også naturlige medisiner for vanlige problemer i hjerte- og karsystemet, fordøyelsesapparatet, ledd, skjellettet og musklene. Her er produkter for å gi bedre generell helse i huden og produkter mot spesifikke problemer i hud og hår som kviser, rosasea, eksem, rynker aldersflekker og solskader

Venligst gå her for å se på kvalitetsproduktene innen helse og anti-aldringFlere produkter - amerikanske nettbutikker