Abicana 

eMail: aquila_grande@yahoo.no

 

  Tilbake til hovedmeny

Tilbake til meny - mer nyttig og interessant informasjon

Noen nyttige produkter - klær, mote, datarekvisit - tegn klærne dine selv og få dem sendt til deg

Nyttige produkter - helse, erotikk og sensuelle massasjeprodukter, sport

Nyttige produkter - amerikanske nettbutikker

 

Soppinfeksjon og candidiasis - forebyggelse og behandling

 

Soppinfeksjon skyldes som regel gjærsopparten Candida albicans eller nærbeslektede arter. Sopp infekterer ofte kvinnens vagina, men kan angripe enhver kropshule og også hudpartier til begge kjønn. Hudpartier i folder eller fordypninger, eller hudpartier som er dekket av tettsittende klær angripes oftest fordi disse ofte er fuktige.

Noen ganger er det infeksjon i flere områder i kroppen samtidig. En slik omfattende infeksjon kalles ofte for candidiasis. En slik omfattende infeksjon opptret mest hos mennesker med et nedsatt immunforsvar.

Candida albicans finnes normalt i kroppen til de fleste mennesker. Det er først når mengden blir så stor at den gir symptomer, eller nåd den vokser inn i vevsområder hvor en ikke skal være, at en kaller tilstedeværelsen av gjærsopp for infeksjon.SYMPTOMENE VED SOPPINFEKSJON

Soppinfeksjon i kvinnes kjønnsorganer gir kløe eller sviende følelser i vaginalåpningen eller kjønnsleppene. Videre gir den rødt utslett i de ytre kjønnsorganene og et hvitaktig stinkende utflod. Utfloden kan også være eneste symptom.

Infeksjon i mannens kjønnsorgan gir ofte sviende sår rundt basis av penishodet. Det kan også forekomme et luktende hvitaktig slim som er forskjellig i konsistens fra det normale hvite smegmaet som utsondres av kjertler i dette området. Rødt utslett med skjelldannelse kan forkomme på utsiden av kjønnsorganene, og spesielt på undersiden av penis.

I munnen gir soppinfeksjon sår dekket med et hvitaktig lag som gir skarpt sviende eller brennende smerte. Denne tilstanden kalles trøske. Det kan også være hvitt belegg på tungen uten sårdannelse eller andre symptomer. En kan også ofte se sårsprekker i hjørnet på munnen.

Soppinfeksjon i fordøyelseskanalen kan gi symptomer i hele systemet fra svelget til endetarmsåpningen. Symptomer kan være problemer med svelging eller smerte ved svelging, oppblåsthet, magekramper, overdrevet produksjon av tarmgass, diare, svie og sår i endetarmsåpningen og melkesyreintolleranse.

En overvekst av gjærsopp i fordøyelsessystemet eller en generalisert gjærsoppinfeksjon produserer substanser som kan forgifte hele kroppen og gi symptomer også fra kroppsdeler som ikke er direkte infisert, som: Utslett og kløe i huden, allergiske reaksjoner i mange kroppsdeler, tretthet, muskelsvakhet, knokkelsmerter og nervøse symptomer.


DIAGNOSE AV SOPPINFEKSJONER

En diagnose som sikkert skiller soppinfeksjon fra andre infeksjoner fås ved å ta prøver fra det infiserte området. Prøven kultiveres deretter for å få et større materiale hvor kan undersøke mikrobefloraen. Bakterieinfeksjoner gir ofte de samme symptomer som soppinfeksjon, spesielt fra vagina og en prøvekultur vil ofte skille mellom soppinfeksjon og bakterieinfeksjon.

 

STANDARDBEHANDLING AV SOPPINFEKSJON

Soppinfeksjon behandles ofte lokalt på det infiserte området med antisoppmidler som clotrimazole (canesten), nystatin, fluconazole, ketoconazole, tioconazole (GyneCure), terconazole (Terazole), Monazole, miconazole (Monistat, Micozole), butoconazole (Femstat) og gentiana fiolet.

Ved vaginalinfeksjon brukes ofte tabletter kremer eller stikkpiller til å føre inn i vagina og som inneholder en eller flere av de nevnte substansene.  Menn med soppinfeksjon i kjønnsorganene eller seksualpartnere av kvinner med soppinfeksjon kan behandles med kremer som inneholder de samme substansene.

Noen av midlene som for eksempel fluconasol brukes også til å svelge som systemisk behandling

Alvorligere infeksjoner behandles av og til med midlefr som: Amphotericin B, caspofungin, eller voriconazole.

Farmakologiske preparater en kan kjøpe eller som foreskrives av legen virker som regel effektivt for lokale infeksjoner, for eksempel i vagina.

Disse midlene tar imidlertid ikke bort ømfindtligheten for å bli infektert pånytt med gjærsopp, og kan være mindre effektive når infeksjoner er spred mer omfattende.

Forandringer av livsstilen og naturmidler kan være nyttige til å redusere tendensen til å få nye infeksjoner og kan hjelpe til med å kurere vanskelige infeksjoner som standardbehandling alene ikke klarer å ta helt bort.ALTERNATIVE BEHANDLINGER VED SOPPINFEKSJON

- Hvitløk kan hjelpe till å drepe gjærsopp og konsum av hvitløk kan hjelpe mot infeksjonen.

- Skylling med borsyre (borvann) kan hjelpe til å drepe gjærsopp og rense kroppshulrom. Stikkpiller med borsyre er et middel mot soppinfeksjon i skjeden eller endetarmsregionen.

- Utvannet tetreolje kan brukes mot infeksjoner i skjeden.

- Fettsyren kaprylsyre kan drepe gjærsopp, og et tilskudd av denne fettsyren gjennom kostholdet kan hjelpe til å helbrede soppinfeksjon.

- Propolis er et aqntimikrobemiddel som lages av bier. Propolis tatt gjennom munnen eller brukt lokalt har noen ganger vist seg virksom mot soppinfeksjon.

- Tranebærsaft hjelper mot bakterieinfeksjoner i urinveiene og kan muligens også hjelpe mot soppinfeksjoner ved å gjøre urinen surere.

- Laktoferin er et protein som kan binde til jern og holde jernet unna sykdomsfremkommende bakterier og sopp, og dette vil hindre veksten av disse organismene. Proteinet finnes naturlig i melk og mange kroppssekreter. Det er en del av det naturlige forsvaret mot mikroorganismer.

- Produkter som inneholder sporer for vennlige bakterier (Lactobacteria og Bifidobacteria) kan hjelpe til å reetablere en normal bakterieflora og derved også hjelpe mot soppinfeksjon. Slike mikrobekilder kalles ofte probiotika. Det finnes probiotiske produkter både for lokal bruk og til å innta gjennom munnen.

- Yoghurt inneholder vennlige bakterier og sporer for vennlige bakterier. Det å konsumere yoghurt kan normalisere mikrobefloraen i fordøyelsessystemet og i kjønnsorganene. Yoghurt kan også brukes som et lokalt middel, for eksempel i skjeden.LIVSTILSTILTAK FOR Å FOREBYGGE OG HELBREDE SOPPINFEKSJON

Ved å forandre på livsstilen på forskjellige måter kan en minske sjansen for å angripes av soppinfeksjon og hjelpe til å bli kvitt soppinfeksjon.

- En bør unngå overkonsum av sukker og øvrige karbohydrater. Spesielt bør en være forsiktig med konsum av karbohydrater som hurtig opptas fra tarmen, slik som raffinert sukker, hvitt mel og fint brød. En høy karbohydratkonsentrasjon i kroppen nærer gjærsoppen.

- Bruk isteden som karbohydratkile fullkornprodukter, bønner og erter. Karbohydratene i disse utnyttes gradvis over flere timer.

- En bør vaske eller bade hele kroppen daglig, inkludert kjønnsorganene og analregionen. En bør bruke en mild såpe eller rent vann. Og en bør tørke seg godt etterpå.

- En bør ikke bruke anti-bakterielle midler når en vasker huden, kjønnsorganene, analregionen eller ved munnhygiene. Disse fjerner den vennlige bakteriefloraen og åpner for invasjon av gjærsopp.

- Unødvendige antibiotikakurer eller steroidbruk bør unngås, ettersom disse kan gjøre kroppen mer mottakelig for gjærsoppinfeksjon.

- Sterkt stressende elementer eller situasjoner i dagliglivet bør unngås. Meditasjon er en god avstressingsmetode.

- Klær og sko bør gi ventilasjon slik at fuktighet ikke samler seg på huden eller i naturlige kroppsfolder. Fuktige områder på kroppen bør vaskes og tørkes regelmessig når fukt ikke kan unngås.

 

Tilbake til meny - mer nyttig og interessant informasjon

Noen nyttige produkter - klær, mote, datarekvisit - tegn klærne dine selv og få dem sendt til deg

Nyttige produkter - helse, erotikk og sensuelle massasjeprodukter, sport

Nyttige produkter - amerikanske nettbutikker